Ako povedať šéfovi, že nie ste v práci šťastní? Skúste tento trik a nemusíte dávať výpoveď

Nie je nič nezvyčajné, že mnohí ľudia zostávajú v práci aj napriek svojej nespokojnosti. Dôvodom môže byť dobrá mzda a vzťahy s kolegami, prípadne strach zo šéfa a odchodu. Ak však cítite, že nie ste šťastní a práca vás viac nenapĺňa, mali by ste sa čo najskôr s nadriadeným porozprávať. Namiesto výpovede vás môže čakať niečo ešte lepšie.

Samozrejme, že by ste výpoveď mohli podať zo dňa na deň bez toho, aby ste niekomu niečo povedali. Takýto spôsob si zvolí pomerne dosť ľudí. Prečo to ale neskúsiť trochu inak? Hľadanie nového zamestnania môže byť zbytočne stresujúce, a pritom možno existuje riešenie aj na vaše problémy. 

Odhaľte dôvod svojej nespokojnosti

Ako uviedla Kathleen Quinn Votaw, CEO náborovej firmy TalenTrust, pre portál Fast Company, v prvom rade by ste sa mali pokúsiť pochopiť dôvod svojho nešťastia a nespokojnosti. Nestačí pokrčiť plecami a povedať, že nie ste spokojní, treba pátrať po príčine.

Kathleen navrhuje vytvoriť si zoznam plusov a mínusov. Zamyslite sa nad svojimi úlohami, ktoré musíte v práci vykonávať počas bežného dňa a týždňa. Potom si zapíšte, ktoré vás nabíjajú energiou, ktoré vás vyčerpávajú a ktoré sú neutrálne. Možno nemáte dostatok času na niečo, čo vás naozaj baví, a to len preto, že musíte vykonávať činnosti, ktoré by zvládol aj niekto iný, aj menej kvalifikovaný. 

Poraďte sa s niekým iným

Keď si ujasníte, čo vás v práci nebaví, skúste sa o tom porozprávať aj s niekým iným. Môžu to byť rodičia, priatelia, dobrý kolega, kouč alebo mentor. Dôležité je získať spätnú väzbu aj od niekoho nezainteresovaného. Požiadajte ich o vyjadrenie, či vaše požiadavky na zmenu znejú uskutočniteľne, alebo sú skôr prehnané. To vám pomôže pri príprave na samotný rozhovor so šéfom.

Ako povedať šéfovi, že Galéria fotiek (2)

Dohodnite si stretnutie s nadriadeným 

Keď už budete mať jasnú predstavu o tom, čo viac chcete a nechcete robiť, dohodnite si stretnutie so šéfom. Nepovedzte mu to len tak medzi rečou alebo keď sa niekam ponáhľa. 

„Oslovte ho a povedzte: Rád by som sa s vami porozprával o svojej úlohe tu a o tom, ako môžem robiť viac toho, čo ma naozaj baví. Môžete sa so mnou stretnúť v stredu?“ navrhuje Quinn Votaw. „Takto bude zamestnávateľ pripravený a nebude unesený. Vie, že chcete viesť rozhovor o raste a príležitostiach,“ dodala. 

Ako viesť rozhovor so šéfom?

Keď už dôjde k rozhovoru, nemusíte na šéfa hneď vybaliť to, ako veľmi ste nešťastní. Namiesto toho povedzte, že sa necítite veľmi úspešne. Pripravte si nápady, ako by vás mohol odbremeniť od práce, ktorá vás nenapĺňa. Navrhnite napríklad kolegu, ktorý by sa na to hodil. Navrhnite aj časový harmonogram zmeny a prechodu na nový režim.

A predovšetkým ukážte, ako bude pre spoločnosť prínosné, keď budete viac času venovať úlohám, ktoré máte radi. Ak ste napríklad minulý mesiac podpísali zmluvy s tromi novými klientmi, môžete argumentovať tým, že môžete uskutočniť viac predajných hovorov, ak nebudete zavalení projektmi, ktoré vás vyčerpávajú.

Namiesto toho, aby ste svoju nespokojnosť s prácou dusili v sebe, môžete jednoducho povedať šéfovi, že ste pripravení na zmenu, ktorá vás môže motivovať k úspechu a väčšej radosti. 

Quinn Votaw na záver dodala, že zamestnávatelia nemôžu dať ľuďom to, čo chcú, ak nepovedia, čo potrebujú. Mnohým výpovediam by sa dalo predísť práve úprimným rozhovorom a snahou zvrátiť to, čo nefunguje. 

Viac o téme: Výpoveď Ako byť šťastný Nespokojnosť v práci
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Fast Company | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy